A Safer and Friendlier McArthur Avenue

After a public consultation, an online survey, several emails and a partial redesign, our McArthur Avenue transformation is all set for the construction phase.

We wanted to make this traditional main street feel friendlier, and, most importantly, safer. Two years ago, we started the process to reduce the speed of vehicles using this corridor by defining the school zones with signage, paint and speed boards and then encouraging local businesses to remove the outdated on-street parking restrictions.

After public consultation on March 8, and feedback from an online questionnaire, we are moving forward with phase two. Phase two includes reducing the number of vehicular travel lanes and introducing on street cycle lanes. Where on-street parking is being proposed, there will be a precast concrete curbs separating the bike lane from the parking lane. In some cases there will be a planter signifying the beginning of a parking section. The new road configuration will provide a curb side cycling lane on both sides of McArthur Avenue along the entire corridor.  The goal is to address speeding concerns and increase comfort and safety of all road users.

Following strong requests from residents to have the cycling lane beside the sidewalk, parking protect cycling lanes were introduced along the entire corridor where parking is being proposed. The parked cars, planters and pincurbs will provide a protective barrier for cyclists in order to improve comfort and safety.

Construction for this project will likely begin later this summer with a duration of about two months. Please see the detailed design below and, as always, if you have any questions or concerns, please contact my team at 613-580-2482.